22.6.14

Έρωτα παλιόπαιδο.

Ήρθε κι αυτή η ώρα να μπουν τα πράγματα στην θέση τους. Να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους.
Οι συζητήσεις που έγιναν με συγκεκριμένα άτομα, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και συναισθηματικές καταστάσεις, έδωσαν ώθηση σε βαθύτερη ανάλυση, με αποτέλεσμα να ανθίσει κι αυτό το βράδυ μια σειρά σκέψεων, για το θέμα που ταλαιπωρεί όλους. Σχεδόν όλους. Μιλάω (πάλι) για τον Έρωτα.
 Τι είναι; Πως μυρίζει; Τι χρώμα έχει; Πως φαίνεσαι όταν Αυτός σε κατέχει; Τι νιώθεις και δε μπορείς να το πεις;
 Αρχικά κανένας ποτέ δεν είπε ότι ο Έρωτας συμβαίνει μόνο και αυστηρά μεταξύ δύο ανθρώπων. Άλλοι είναι ερωτευμένοι με τα ταξίδια, δεν μπορούν να φανταστούν την ζωή τους χωρίς ένα ταξίδι το χρόνο. Άλλοι με την δουλειά τους, και συνήθως είναι αυτοί που καλούμε ''workaholic'', και άλλοι με την μουσική, με τις τέχνες , με οτιδήποτε.
Εμείς οι πιο ευάλωτοι και γλυκούλιδες και συναισθηματικοί ερωτευόμαστε-εκτός από την ζωή-ανθρώπους. Γυναίκες και άντρες που μας κάνουν να χαμογελούμε. Που όταν τους βλέπουμε στεγνώνει ο λαιμός μας. Που δεν μπορούμε να θυμηθούμε, πως ήταν πριν τους γνωρίσουμε;-μας φαίνεται περίεργο. Υπάρχουν πολλών ειδών έρωτες φυσικά. Και ευτυχώς δεν είναι όλοι σαν και αυτές τις σαχλαμάρες που βλέπουμε στις ταινίες. Αγόρι που γνωρίζει το κορίτσι και τρώει τούβλο στο κεφάλι και γι'αυτόν τα πάντα είναι Αυτή και είναι τέλεια και η φωνή της είναι βάλσαμο στα αυτιά του-ξερνάω.
 Μπορεί πάνω  σε κάποιον να μισείς το ντύσιμο του, αλλά να μην σε νοιάζει γιατί γελάτε μαζί.
Μπορεί να ακούτε διαφορετική μουσική, αλλά να μην σε νοιάζει γιατί σε κάνει να νιώθεις πως τον ξέρεις από πάντα.
Μία περίεργη ζεστασιά και μία μεγάλη αγωνία για το : που είναι, τι κάνει, με σκέφτεται;...
Πολλά μπορεί.
Όπως σου αρέσει το σουβλάκι, αλλά και το παγωτό, όπως σου αρέσει και να χτυπιέσαι στον χορό, αλλά και να χαλαρώνεις στην παραλία, όπως σου αρέσει και η δυνατή μουσική, αλλά και η ησυχία της νύχτας, έτσι και ο Έρωτας.
Κάθε φορά θα είναι διαφορετική και μοναδική. Όπως τα barcode. Όπως οι μυρωδιές τόσων λουλουδιών. Όπως οι τόσες διαφορετικές μπύρες που υπάρχουν στην τελική!
 Την πρώτη φορά μπορεί να χτυπιέσαι και να υποφέρεις, και να γουστάρεις παρά ταύτα, και την δεύτερη να πεθαίνεις από υπερβολική δόση γλυκουλίασης και ζουζουνιάσματος και την τρίτη να παθιάζεσαι όσο δεν έχεις παθιαστεί ποτέ με κάτι.
 Είναι τόσο άγνωστο και περίεργο αυτό που συμβαίνει. Δεν έχει να κάνει καμία σχέση με την αγάπη. ο Έρωτας είναι σαν το κρασί που βγαίνει από άγρια σταφύλια και θέλει πολύ χρόνο να ωριμάσει, να ξεθυμάνει να τον πιεις να κάνεις κεφάλι να μεθύσεις, μετά να συνέλθεις, να ηρεμήσεις και αν είσαι τυχερός να γίνει αγάπη, σεβασμός και κατανόηση.
 Ο Έρωτας είναι θορυβώδης, κάνει φασαρία, είναι απαιτητικός, είναι εγωιστής, έχει νεύρα, έχει δράμα, έχει ή πολύ πάνω ή πολύ κάτω, έχει συζητήσεις μέχρι τις πέντε το πρωί και πάνω απ'όλα θέλει πολύ χρόνο. Και υπομονή. Και δουλειά. Γι'αυτό κάθε φορά θα είναι διαφορετικός. Στον πρώτο σου έρωτα ήσουν παιδάκι που μάθαινε ποδήλατο και έπεφτε και έσκιζε τα γόνατα του και μετά κάποιος τρίτος φρόντιζε τις πληγές σου, και στον 5ο(λέω εγώ τώρα) είσαι ίσως μάστερ και τρέχεις με τα χέρια όχι στο τιμόνι. Μα κάθε φορά που θα ανεβαίνεις στο ποδήλατο η επιθυμία σου για να  κάνεις μια βόλτα, μεγάλη ή μικρή, λίγο σημασία έχει, θα είναι η ίδια. Κι όταν δε θα΄ναι , δεν είναι έρωτας.
 Κι αν του φερθείς επιπόλαια του Έρωτα, αυτός βγάζει το γάντι και σε χαστουκίζει. Δεν χαμπαριάζει. Είναι ψιλό-κωλοχαρακτήρας, να τον φοβάσαι ΑΝ έχεις σκοπό να του 'ξηγηθείς άσχημα. Είναι εκδικητικός και πληγώνεται εύκολα. Είναι ένα μικρό παιδί, με μάσκα μεγάλου σοβαρού κυρίου. Είναι ένας κούκλος ζωγραφιστός με ψυχολογικά. Αλλά κατά βάθος ξέρεις πως αν δεν το πειράξεις, αν δε παίξεις με την φωτιά, αν δεν του αλλάξεις τα φώτα κοινώς, ίσως και να'ναι καλός μαζί σου. Δυστυχώς ο Έρωτας δεν έρχεται με εγχειρίδιο σαν τα έπιπλα από το ΙΚΕΑ.
 Δεν θα σου κάνε την χάρη να'ναι τόσο εύκολος, ειδάλλως τι γούστο θα'χε;
Γι'αυτό να προσέχεις η κάθε φορά είναι ένα μεγάλο μάθημα. Παρακολούθα και κράτα σημειώσεις.
Είναι ωραίο ταξίδι αυτό που σου έχει προγραμματίσει ο Έρωτας, κρίμα είναι να χάσεις τον χάρτη.

2 σχόλια: